уторак, 30. март 2010.

Sedi, jedan!

"Osnovna njegova delatnost je delatnost protiv delatnosti, ili delatnost na pretvaranju svake delatnosti u jednu prividnu, i samim tim bezopasnu, delatnost" - Radomir Konstantinović, (Filozofija palanke), o palanačkom duhu.

U potrazi za nečim drugim, pročitah danas kritiku jedne predstave u jednom dnevnom listu. Namerno ne pominjem o čemu se radi, jer to nije bitno za dalju priču. Da se ne bi dogodilo ono sto ju je inspirisalo - mašenje teme. Ne od strane autora kritike, vec komentatora.
Ključne reči su subverzija i filozofija palanke.
Gledajući jezik, fraze, stil i način koje koristi vecina komentatora, reklo bi se da je subverzija uspela. Ona subverzija koja, kroz kritičarev tekst kao medijum, uspeva da izvuce na površinu slikovitu filozofiju palanke u 74 slike. Šta nam to oslikava? Pa, recimo, to da se komentatori u svojim kontra-kritikama koriste upravo modelom čija im se uspešnost servira svakog dana na svakom koraku - gomila ispraznosti upakovana u šatro-umne, obrazovanozvučeće, naizgled čelicne balone, koji bi se pri prvom suočavanju sa oštricom rasprsli u ništavilo - ali oštrice nema, čoban tera ovčice laAgaanOo, ista ploča u štampanim, elektronskim i svim ostalim medijima, na ploči ni "b" strana nije potrebna. Pa, kad je uspešno, zašto da se ne usvoji, i primeni? Umeće fokusa i prepoznavanja bitnog je obesmišljeno, šablon je, vec dugo, samoproklamujuca logoreja insinuacija i kleveta, osrednje upakovanih - šablon isti u dnevno-političkim raspravama u centru Beograda i uz jutarnju kaficu kraj plota, dok se ručak krčka, negde u dubokoj provinciji. Filozofija palanke? Ma kaakvi (nisam dovoljno poznata da bih smela to da pomislim - da parafraziram jednog od komentatora).
Razlika je samo u jednom - šablon na kom se učimo je usavršen da bi se veštim manevrima izbegla prepreka na putu u vidu tražene poente. Način na koji ga većina primenjuje pokazuje da su, pravo sa poligona, samouvereno zaglavili na prvoj diznijevskoj petlji:

"Ovde se prodaju senf i krastavčići!"

Jedni bi rekli da je oduvek tako, da se na slici menjaju samo pozadina i boje, drugi da je "gore nego ikad". Ja ne znam šta da kažem. A i ono što bih rekla, Orvel je davno rekao mnogo bolje. Double plus good. Smisao života se odavno na ovim prostorima gubi između ispraznih fraza i beživotnog klimanja glavom.

Čuvena premala memorija srpskog naroda? Ne bih rekla. Hard disk nam nije tako loš, problem je sa sistemom. Pojeli ga virusi.

Нема коментара:

Постави коментар